Potrivit Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonarea pe terenuri aparținand domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale „vehicul fără stăpân” este vehiculul de orice categorie, fara placuta de inmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înmatriculat în străinătate, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ teritoriale, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut.
Totodata, „vehiculul abandonat” este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin șase luni (anterior acest termen era de un an), al carui proprietar sau detinător este cunoscut, insa exista indicii temeinice că acesta nu respecta condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice.
Potrivit art. 3 “ Pentru vehiculele in privinta carora exista indicii temeinice ca ar fi fara stapan sau ca ar fi abandonate, aflate pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor adiministrativ teritoriale, agentii constatatori din aparatul proriu al consiliului local, imputerniciti de primar, precum si agentii apartinand organelor de politie vor intocmi procese-verbale de constatare.”, solicitand ridicarea acestuia in termen de 10 zile prin afisarea unei somatii pe caroseria autovehiculului.
In situatia in care “proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somației primite, sau nu indeplineste conditiile prevazute la art. 7 alin (1), vehiculul trece de drept în proprietatea unității administrativ-teritoriale de pe a cărei rază teritorială a fost ridicat, liber de orice sarcini, prin dispoziție a primarului si, in functie de starea acestuia, urmeaza a fi valorificat prin vânzare, in conditiile legii, sau predat unității de colectare și valorificare a deșeurilor.”
In ceea ce priveste sanctiunile, in cadrul Legii este mentionat ca “Refuzul proprietarului sau al detinatorului legal al vehiculului de a se conforma somatiei prevaute la art. 9 alin. (1) sau de a prelua vehiculul depozitat intr-un loc special amenajat si revendicat potrivit art. 6 alin. (3) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.”