Joi, 09 iulie 2020, a intrat in vigoare Legea nr. 106/2020, lege care modifica Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice.
Potrivit acestei legi, “violenta domestica inseamna orice inactiune sau actiune intentionata de violenta fizica, sexuala, psihologica, economica, sociala, spirituala sau cibernetica, ce se produce in mediul familial sau domestic ori intre soti sau fosti soti, precum si intre actuali sau fosti parteneri, indiferent daca agresorul locuieste sau a locuit impreuna cu victima.”
Elementul de noutate este reprezentat de introducerea in cadrul art. 4 alin. (1) a literei h) sub denumirea de “violenta cibernetica” insemnand urmatoarele: hartuire online, mesaje online instigatoare la ura pe baza de gen, urmarire online, amenintari online, publicarea nonconsensuala de informatii si continut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicatiilor si datelor private si orice alta forma de utilizare abuziva a tehnologiei informatiei si a comunicatiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicatiile sau se pot conecta la internet si pot transmite si utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rusine, umili, speria, ameninţa, reduce la tacere victima.
Asadar, amenintarile online sunt, o data cu intrarea in vigoare a prezentei legi, incluse in actul normativ ce reglementeaza masurile ce trebuie luate impotriva agresiunilor intre soti, fosti soti, actuali sau fosti parteneri. Necesitatea introducerii acestor modificari este data de inmultirea intr-un ritm tot mai alert a formelor de violenta cibernetica pe fondul evolutiei tehnologiei, devenind tot mai necesara nevoia de reglementare a unor mecanisme de protectie a victimelor acestor agresiuni.
Pentru aplicarea prezentei legi este necesar ca violenta cibernetica sa se petreaca intr-un mediu de familie/domestic intre persoane care au calitatea de soti/concubini, indiferent de relatiile care exista intre ei la momentul savarsirii violentei (foste sau actuale relatii), in caz contrar dispozitiile acestui act normativ nefiind incidente.
De mentionat ar mai fi ca Legea 106/2020 stabileste in sarcina “Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, (…), obligaţia de a efectua demersurile necesare pentru a dezvolta campanii de sensibilizare publică privind violenţa cibernetică şi să ofere asistenţă practică autorităţilor centrale şi locale în prevenirea şi răspunsul la violenţa cibernetică. Impreună cu institutiile prevazute la art. 8, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor promoveaza şi bugeteaza programe destinate unei game largi de utilizatori, pentru alfabetizare digitală.”